Translate

2014. április 25., péntek

Szappanpor

Sokunkat fogadta már a látvány amint a szappanunkra fehér por telepedett, néha csak részben van amikor az egész szappanunkat elborítja. Ez a szappanpor ami egy természetes velejárója a szappankészítésnek. (Nem azonos a szappan megfázásával)
A porosodás befolyásolhatja a szappan összetétele, adalékok, a felhasznált illóolajok, hogy hígabban vagy sűrűbben került a puding a formába. Továbbá befolyásolhatja a hőmérséklet, páratartalom, hogy hol tárolod stb..
Szóval sok mindentől függ, de szerencsére csak optikailag zavaró, a szappan nem veszít az értékéből.

Ez a jelenség nem csak a CP (hideg eljárású) szappanoknál fordul elő, hanem azoknál is amelyiket betettük a sütőbe gyors gélesedésre. Ezt onnan tudom, hogy a legtöbb szappanomat sütőzöm és a tetejük szinte mindig kifehéredik.

Kicsit utána kerestem a témának, leginkább az érdekelt hogyan lehet eltüntetni.
Találtam is pár lehetőséget:

1., Gőzölés:
a, : Lassú forrásban lévő víz fölé, a gőzbe tartani a szappanokat 10-15mp-ig. Ennél az eljárásnál is figyelj meg ne égesd magad!
b,: Gyors, kényelmes, biztonságos és tuti beválik (letesztelve)! Nem kell hozzá más csak egy gőzölős vasaló, ami a szappanok felett pár centivel párszor húzd végig, majd ezeket is hagyd megszáradni. Gőzvasalóval leginkább a tetejét tudod "portalanítani", ha az egész szappan poros, inkább a forró vízbe merítést javaslom.

2., Alkohol: 10-15 perccel a formába öntés után a szappan tetejét vékony rétegben fújjuk be 91%-os izopropil-alkohollal majd ezt megismételjük a gélesedés kezdetekor és a formából való kivételnél. Vékony légzáró rétegként védi szappanunkat a szappanportól.

3., Vizes trükkök:
a, desztillált vízbe kell mártás, majd hagyni megszáradni
b, nedves szivaccsal, óvatos áttörölgetés
c, vizes ecsettel, óvatos lemosás
d, forró vízbe merítés (óvatosan, meg ne égesd magad) körülbelül 10mp-re, majd hagyni megszáradni (ha az egész szappant szeretnéd meríteni, használj hozzá egy kanalat vagy fogót)Vigyázat égési sérülés veszély!

Vasalós gőzölés, előtte - utána kép: Szép fényes lett a teteje, bár itt még kissé "vizes" volt.

Nincsenek megjegyzések: