Translate

2014. április 19., szombat

Házi szappankészítési eljárások

Szappant többféle képpen lehet készíteni, lássuk sorba az eljárásokat...

1. MP (melt and pour)= Öntés: erre a célra előre gyártott szappanalapot,más néven glicerinszappant olvasztanak fel majd illatosítás, színezés, díszítés után újraöntik, de mostanában divatos CP (cold process)szappanban is felhasználni azt kiegészíteni vele, díszítés céljából.


2. CP (cold process)= Hideg eljárás: ennél az eljárásnál a zsírokat, olajokat a lúgoldattal közel egyforma (40-45°C)hőmérsékleten kell elegyíteni(a lúgoldat le kell hűljön, az zsír pedig fel kell melegedjen). A szappanmassza formába öntése és szilárdulása után a szappanokat több hétig (4-6) kell érlelni. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum, de vannak olyan szappanok amiket 6 hónapig kell érlelni, hogy igazán jó legyen, ilyen a csak olívaolajból készült szappan. Ezen szappanok készítésében szinte minden kreativitásunkat kiélhetjük. :)
Itt egy bővebb leírás arról, hogy mire kell leginkább figyelni ennél az eljárásnál.


3. HP (hot process)= Meleg eljárás: a szalagfázis eléréséig megegyezik a hideg eljárású szappankészítéssel, ekkor a pudingos masszát több órára (1-2) előmelegített 70-80°C fokos sütőbe tesszük, gyakori kevergetés mellett. Ezalatt az idő alatt több metamorfózison keresztül megy át a szappanunk. Itt már kész szappant színezzük, amikor kellően lehűlt illatosítjuk és formába tesszük.
Előnyei: rusztikus hangulatú külső, az így készült szappan akár kihűlés után azonnal használható, kevés illóolaj is elég bele, hogy érezhető legyen, mert amikor ezeket a masszához keverjük a massza már nem tartalmaz maró lúgút így sokkal tartósabbak maradnak az illatok.
Hátrányai: a kész szappan massza, nehezen formázható, színezhető, díszíthető.
Ezen az oldalon képeken is megtudod nézni a folyamatot.



4. CPOP (cold process, oven process): Hideg eljárású szappan sütőben történő átgélesítése. A kész szappant rögtön formába öntés után 70-80°C fokos előmelegített sütőbe tesszük (inkább kisebb legyen a hőfok mint nagyobb) amíg át nem gélesedik. Ez kb. 1 óra, adalékoktól is függ milyen gyorsan melegszik a massza. Érdemes többször ránézni, nehogy túlmelegedjen és kifusson a formából. Az átgélesedett szappant hagyjuk egyenletesen kihűlni kb. 12 óra múlva felszeletelheő és kb 2-3 hét után használható. (felére csökken az érési idő)A csak olívaolajból készült szappanoknál érdemesebb több időt várni használat előtt mint 2-3 hét. Alapból az igazán jó olíva szappant 6 hónapig is hagyják érni, minél tovább annál jobb. Ezáltal ha felére csökkentjük az érési időt még mindig javasolt kivárni a maradék 3 hónapot, máskülönben használat során gyorsan kopik, nyálkás lesz a szappanunk, ami amúgy is inkább krémes habzásról mint sem az óriás szappanbuborékokról híres.. :D


Kecsketejes szappant lehet készíteni CPOP eljárásban? Ezzel a kérdéssel szinte naponta találkozom. A válasz igen lehet! DE itt nagyon kell figyelni a hőmérsékletre, mert könnyen megég és tönkremegy. A lényeg az alacsony hőfok, körülbelül 40-50°C. Folyamatos figyelmet igényel, sűrűn rá kell nézni. Nem szabad megvárni míg teljesen átgélesedik, ha már a 3/4-e kész ki kell venni a sütből és hűvös helyre tenni. A maradék hőtől teljesen át fog gélesedni!!!
Szóval alacsony hőfok, állandó figyelem és 3/4-ig való gélesedés.


5. További eljárások: ezekről nem igazán tudok és szeretnék mit írni, hisz nem alkalmazom őket, ha érdekelnek az alábbi linkeken megtaláljátok.: szappanfőzés, kisózás

6 megjegyzés:

Unknown írta...

SZia! Ma kísérleteztem a hideg szappan sütőzéssel (kis kakaóval mintáztam és édes narancs illót csepegtettem bele), sikertelenül :) 50 fokra állítottam a sütőt, de úgy nem sütött, úgyhogy 70-re emeltem. De túlmelegedett szerintem, mert ott az olaj a tetején :( Viszont végig figyeltem, nem buborékozott. A gélesedést sajna nem láttam rajta, mert a kakaótól amúgy is sötét volt a teteje. Mit ronthattam el???
A másik kérdés, amit nem írtál, hogy miután megsütőzöm, a sütőben hagyjam kihülni vagy takargassam be?
Előre is köszi
Lumi

MiuMiu írta...

Szia Anna! Ne haragudj csak most vettem észre a megjegyzésed.
Szóval A kakaó alapból melegíti a masszát és valószínűleg, ha nem teszed sütőbe is átgélesedett volna magától is. Villanysütőt vagy gázsütőt használsz, kis szilikon formákba öntöttél vagy tömbbe? Én mindig előmelegítem a sütőt 70-80-fokra és a friss masszát beteszem, néha rápillantok és kb 50 perc után kezd el gélesedni, ez függ attól, hogy milyen melegítő hatású adalék van benne. Van olyan szappanom amin én sem láttam, hogy gélesedett, csak onnan tudtam megállapítani, hogy apró buborékok lettek a tetején. Az, hogy olajos a teteje nem feltétlen jelenti, hogy túlmelegedett, mert sütőzés után a szappanod újra lány szinte folyékony és ahogy keményedik, szilárdul úgy szívja magába az olajat. Csak onnan tudod megállapítani, hogy túlmelegedett és szétvált ha felszeletelés után repedések vannak rajta és ömlik belőle az olaj. (Ha csak icipici lyukacskákból szivárog pici olaj, de a szappan körülötte kemény az nem baj) Gélesedés után kiszedem a sütőből és hagyom egyenletesen kihűlni, nem kell betakargatni. Sokan a sütőben hagyják hogy kihűljön, de a maradék hőtől túlmelegedhet, inkább nem ajánlom.

Mivel eltelt pár nap, írnál róla, hogy mi lett a szappannal? Képet is szívesen fogadok a miumiuszappan@gmail.com email címre.

Remélem tudtam segíteni!
Üdv,
Szilvia

Névtelen írta...

Szia Szilvi!
CPOP eljárással lehet gyógynövényteás szappant csinálni? Vagy csak szárított növény mehet bele mint a melegnél?
Köszi:
Mati

MiuMiu írta...

Kedves Mati!
Elnézésed kérem a késői válaszért, sajnos valamiért nem kapok email értesítést a megjegyzésekről, így nem tudok időben válaszolni. :(
Természetesen lehet gyógynövényteás szappant készíteni CPOP eljárással is. Ebben az esetben a lúgot a gyógynövényfőzetben kell oldani. A masszába is tehetsz szárított gyógynövényt ha szeretnél. :) Ha kész, a friss massza mehet a 70-80 fokos sütőbe amíg át nem gélesedik teljesen, ez kb 1 óra időtartam. Utána kiveszed és hagyod szépen lassan kihűlni, 12 óra múlva szeletelheted ;)

Ha bármilyen kérdésed van, állok rendelkezésedre!
További sok-sok szuper szappankészítést!

Üdv,
Szilvia

Névtelen írta...

Szia Szilvi!
Szilikon virág formákba öntött szappanoknál is alkalmazható a CPOP eljárás??
Üdv: Rita

MiuMiu írta...

Szia Rita!

Igen, mindenféle szilikon formánál alkalmazható a CPOP eljárás. Tapasztalatom alapján, kevesebb idő alatt átgélesedik mint a tömbbe öntöttek, ezért érdemes sűrűn ránézni. Miután átgélesedett mindenképp vedd ki a sütőből, nehogy a maradék hőtől túlmelegedjen.
Sok sikert! :)

Üdv, Szilvia