Translate

2014. április 20., vasárnap

Szappanok újraolvasztása

Egyszer minden szappankészítőnél eljön az a pillanat amikor szembesül azzal, hogy valami nem igazán sikerült úgy ahogy szerette volna.
A szappan túlmelegszik, fázis szétválik vagy épp megfázik és porlad, esetleg nem tetszik a külseje vagy az illata. Erre nagyon jó megoldás az újraolvasztás vagy, ha csak szépséghibás feldarabolni és másik szappan díszítésére felhasználni. Így nem vesznek kárba az értékes összetevők, menthető a menthetetlennek gondolt is.
Ennek is több módja van pl: sütőben, teflon edényben tűzhelyen vagy gőz fölött, mikró hullámú sütőben, külföldön a szappankészítők leginkább CrockPot-ot használnak, ha teheted érdemes beruház egyre.

Most az újraöntés, számomra a legegyszerűbb módját írom le nektek, de természetes linkelem a többi lehetőséget is.

1. Újraöntés: A rontott szappant (vagy szappan maradványokat) nagy lyukú reszelőn le kell reszelni vagy minél apróbb darabokra vágni.
Mikrózható tálba tenni egy kevés folyadékkal és körülbelül 5-10 percig mikrózni amíg a szappan felolvad. Ez alatt az idő alatt többször kiszoktam venni és belekavargatni. Így jól felügyelhető a massza látható amikor már kezd olvadni és nem fog kifutni. A friss szappan hamarabb felolvad, mint ami több hete, hónapja szárad. Ha nehezen megy a keverés lehet hozzá adni még egy kevés ioncserélt vagy desztillált vizet.
Botmixerrel keverjük homogénre, ha még mindig nehezen keverhető tegyünk hozzá még egy kis folyadékot, de ne legyen több kilónként 1,5-2 dl-nél. Színezhetjük, illatosíthatjuk és mehet a formába. Önteni nem lehet csak kanalazni. Az újraöntött szappanoknak nagyon szép rusztikus külsejük lesz.




Ilyen a kész, feldarabolt újraöntött szappan, színezve.. :)


















Lássuk a többit is, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz, hogy a szappan felolvadjon. :)
Crockpotban: ITT
Sütőben: 1.rész: ITT Folytatás: ITT

Egyéb: http://candleandsoap.about.com/od/soapmakingbasics/ss/rebatchingsoap_8.htm

Nincsenek megjegyzések: