Translate

2014. április 21., hétfő

Szappan adalékok

Rengeteg olyan adalék van amit sokan nem tudják hogyan, mikor kell a szappanhoz adni.
Megpróbálok összeállítani egy kis összefoglalót ezek felhasználási módjáról. Ezt folyamatosan fogom/juk bővíteni, ahogy eszembe jut valami.

Méz: A mézet (1-2 evőkanál 1kg olajhoz) felhasználás előtt érdemes kikeverni a folyadék (víz) egy részével és azzal összemelegíteni, majd így szalagfázisnál a szappanhoz adni vagy a meleg olajokhoz. Arra figyelni kell, hogy nagyon melegít a cukortartalma miatt!

Méhviasz: Méhviaszt az olajokkal együtt kell melegíteni-felolvasztani, így nem fog összeugrani, csomósodni. Mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a méhviasz tartalmú szappanok, nagyon gyorsan szilárdulnak és szintén melegítheti a szappanunkat.

Ichtiol Ichtiolból az olajok maximum 3%-át kb. 1 evőkanálnyit, szabad a szappanba tenni, amit az olajokhoz kell csurgatni mivel elég ragacsos. Melegítő hatása van!

Agyagok Körülbelül 1 kanálnyit szoktak szalagfázisnál a szappanhoz adni előtte érdemes kikeverni 1 evőkanál olajban, hogy jól eldolgozhatóak legyenek.

Aloe vera gél: Maximum az olajok 3% a legyen és tehetjük az olajokhoz mixelve (akár levelestül) vagy szalagfázisban a masszánkhoz. Nem árt ha kevesebb folyadékmennyiséggel számoljuk a receptünket.

Tej, tejtermékek : Mindegy, hogy kecske, tehén vagy akár szamár, fontos hogy mindig fagyasztott állapotban használjuk méghozzá úgy hogy a lúgot ebben oldjuk fel, különben megég, bebarnul és büdös égett tej szaga lesz a szappanunknak.
Milk in Oil módszer (tejet az olajba): Ennek a módszernek a lényege, hogy kb. fele tej(tejféleségek)és fele víz a szappan folyadékalapja.
A kimért lúgot csak a vízben kell feloldani, természetesen szokásos módon le kell hűteni. A tejet vagy tejféleséget a már megfelelő hőmérsékletűre beállított olajokhoz kell adni, ezután mehet bele a már feloldott lúg és ezután minden mehet a megszokott módon.

Előnyei a módszernek: Nem kell lefagyasztani a tejet a lúgoldáshoz.
Hátránya: Fennáll a veszélye a tejcukor-tartalom miatta a karamellizálódásnak.

Nincsenek megjegyzések: